Weet u waarvan uw collega’s of medewerkers gelukkiger worden? Wat geeft hen een kick, waardoor gaan ze beter presteren? Hoe gezond en fit zijn ze eigenlijk en wat kun je zeggen over hun leefstijl? Hoe gelukkig zijn uw medewerkers en wat voor invloed heeft dat op hun functioneren en dus de prestaties van uw organisatie. Zijn uw doelen en de daaraan gekoppelde acties ook de plannen van uw medewerkers of verliest u daar aan effectiviteit en dus ook geld!? Hoe betrekt u medewerkers bij uw plannen en doelstellingen?
Moet u hen motiveren of motiveren zij zichzelf en elkaar? Is er zelfsturing en zelforganisatie?
Wanneer u en uw medewerkers voor dezelfde doelen gaan en zij zich gewaardeerd voelen door hoe zij hun kwaliteiten inzetten voor uw organisatie, zal de uitstroom van personeel en het ziekteverzuim afnemen. Kortom, dan voelen zij zich verbonden en boeit het werk en de organisatie hen? Dit vraagt aan de voorkant investeren in, tijd besteden met en aan elkaar en ook rekening houden met elkaar.
Is de medewerkerstevredenheidscore laag en is het ziekteverzuim en het verloop hoog bel ons dan eens om dat samen te onderzoeken en aan te pakken.
De hoogst scorende stellingen binnen het onderzoek naar beste werkplekken zijn: ‘De mensen krijgen hier veel verantwoordelijkheid’ (91%) en ‘Het management stelt vertrouwen in haar medewerkers en biedt hen de ruimte om hun functie uit te oefenen’ (90%). Naast de vrijheid die mensen krijgen, is integriteit een belangrijk onderdeel van vertrouwen. ‘Het management doet wat het belooft’ liet de sterkste stijging zien binnen een onderdeel van het onderzoek.
De sterk verbeterde relatie tussen het management en medewerkers uit zich in meer respect, persoonlijke aandacht, transparantie bij beloning en vermindering van vriendjespolitiek.
De beste organisaties investeren veel in de ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers als individu. Denk aan het betrekken van medewerkers, aandacht voor de werk-privébalans en de persoonlijke aandacht en zorg. ‘Werk is niet alleen maar iets wat we doen, maar een vertegenwoordiging van wie we zijn – een plek om je te ontwikkelen.’
Goed werkgeverschap betekent ook dat directie en managementteams zich ervan bewust zijn dat zij ook gewoon tot de medewerkers behoren en steeds meer zichzelf mogen zijn. ‘Daardoor ontstaat er meer persoonlijke en oprechte interactie tussen collega’s.’ Als je als directie of HR verder kijkt, en je verdiept in de persoon, komen unieke talenten meer tot uiting. ‘Vroeger was het zo: je kwam op het werk om je taken te doen, alsof je een stukje van jezelf achterlaat bij de voordeur van het bedrijf.’ Nu mogen/kunnen we steeds meer met onze andere capaciteiten.
De werkgever moet durven zichzelf te laten zien en zich ook kwetsbaar durven op te stellen. Dat vraagt om psychologische veiligheid binnen het bedrijf en daar kan de werkgever wel de toon zetten, bijvoorbeeld om aan te geven dat hij iets ook niet weet. Een directeur zegt dus niet: ’Dit wil ik’ maar: ’Wij gaan dit met elkaar doen’ en: ’Samen maken we het verschil’.
Natuurlijk is geld ook belangrijk, maar het is niet langer de drijvende kracht. Mensen gaan niet meer naar het werk om geld te verdienen, maar zien het als een manier om het beste uit zichzelf te halen en zichzelf te ontplooien. De beste werkplekken – organisaties zijn zich heel erg bewust van welke weg zij moeten bewandelen om dit doel te bereiken. Zij vragen zich dan af: ‘Als we dit willen bereiken, hoe gaan we dan met elkaar om?’
Een goede werkgever vandaag de dag heeft dus oprechte interesse, is eerlijk en heeft respect voor zijn werknemers. Een meer mensgericht management komt van binnen de organisatie, al is dat zeker niet de enige oorzaak. In de tijdgeest waarin automatisering steeds vaker de standaard is en processen vooral online verlopen, is persoonlijk contact niet altijd meer nodig en viert efficiëntie hoogtij. Maar het mes snijdt aan twee kanten: er ontstaat in principe ook meer ruimte voor menselijke interactie. Met een mensgerichte aanpak kun je het verschil maken.