Training Alleenzaamheid – in verbinding met jezelf en anderen

Inleiding cursus ‘Alleenzaamheid’

In 2021 startten wij met een cursus ‘Alleenzaamheid’ aan een kwetsbare groep in onze samenleving. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 67 tot 91 jaar. Een generatie mensen die, als het gaat om het verwerken en mogen uiten van emoties, gemiddeld genomen minder ruimte heeft gekend dan de jongere mensen.

Het werd een intense sessie met emoties, begrip, goed luisteren naar elkaar, het steunen van elkaar, eenzaamheid, rouw en af en toe ook een lach. Bijzonder en zingevend om toch iets voor deze generatie mensen te mogen doen. De cursisten zijn gemotiveerd. Ze hadden last van eenzaamheid, willen iets leren en vinden het daarnaast leuk en fijn om anderen te ontmoeten.

Voor sommige deelnemers was deze ontmoeting het lichtpuntje van de dag. Het voelt goed om zo een bijdrage te mogen leveren. Omdat eenzaamheid van alle leeftijden is, bieden we deze cursus voor iedereen en alle leeftijden aan!

Wat is dat eigenlijk, eenzaamheid? Heeft dat altijd met alleen zijn te maken of kun jij jezelf ook eenzaam voelen terwijl je onder de mensen bent?

 

De verminderde sociale contacten door thuiswerken, het niet naar school mogen, communiceren via sociale media, de angst voor besmettingen en daarnaast de algehele tendens van individualisatie draagt in negatieve zin bij aan eenzaamheidgevoelens.

Doelstellingen training

Dat deelnemers:

 • handvatten krijgen om zich minder eenzaam te voelen;
 • gevoelens makkelijker erkennen, herkennen en durven te delen;
 • zich makkelijker kunnen verbinden met zichzelf en anderen;
 • een nog completer en positiever zelfbeeld krijgen en van daaruit makkelijker en met meer zelfvertrouwen contacten durven aangaan;
 • bewuster worden van eigen belemmerende en helpende gedachten en overtuigingen.

Routekaart Alleenzaamheid

Tijdens de training ‘Alleenzaamheid – in verbinding met jezelf en anderen’ kunnen mooie dingen ontstaan. Het zal vragen om openheid, respectvol omgaan met gevoelens van anderen en de daaruit voortkomende psychologische veiligheid. Wat heb jij nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen? Kun jij jouw gevoelens voelen en verwoorden en durf je ze ook te delen met anderen. Zorgt dat voor herkenning, erkenning en verbinding?

De cirkel van invloed komt ook aan bod. Waar ben je over het algemeen mee bezig: zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen of er binnen. Handig om je daarvan bewust te worden.

Welke onderwerpen kunnen aan bod komen tijdens deze training:

 • Alleen voelen versus eenzaamheid
 • In verbinding met jezelf en anderen
 • Verleden, nu en de toekomst
 • Psychologische veiligheid en jezelf kwetsbaar opstellen
 • Accepteren, herkennen en delen van gedachten en gevoelens
 • Belemmerende en helpende overtuigingen
 • Normen en waarden
 • De neerwaartse spiraal van eenzaamheid
 • Zelfvertrouwen en eigenwaarde
 • Energiegevers versus energievreters
 • Kernkwaliteiten

Werkwijze training

Voorafgaand aan de training sturen wij intakeformulieren naar iedere deelnemer om een idee en beeld te krijgen van de deelnemers en de leervragen. Vervolgens delen we de groepen in en plannen we data voor de trainingen. We gaan uit van zes bijeenkomsten van drieënhalf uur. Indien gewenst kunnen we de training verlengen. Uiteraard is de groep of zijn groepsleden vrij om na de training op eigen initiatief verder te gaan.

 

 

Route kaart met passie en plezier samenwerken

Hoe kun jij ieder dag voor meer werkplezier en een betere balans zorgen voor jezelf?

– Wanneer heb jij jezelf voor het laatst uitgedaagd?
– Wanneer heb jij voor het laatst het verschil gemaakt?
– Wanneer heb jij voor het laatst echt voor jou zelf gekozen?
– Wat draag jij bij aan het werkplezier met jouw collega’s?Reviews

Francisca Schroer – Manager TMA Utrecht

De ervaring die ik heb opgedaan met KLERKX training & coaching is vooral de zorgvuldigheid en goede voorbereiding die me zijn opgevallen. Daarnaast is kennis en ervaring en de sfeer me zeer goed bevallen. De naam ‘Gelukkige Mensen’ maken ze wat mij betreft helemaal waar.

LEES MEER REVIEWS


Nieuwsbrief


Zorg goed voor Jezelf

Hoe doe je dat? Het vraagt om zelfbewustzijn, weten wat je wel en niet belangrijk vindt en wat belangrijke waarden voor jou zijn. Weten van jezelf hoe de balans tussen ontspanning en inspanning in evenwicht is en goed weten waar je van bijtankt of leegloopt. Wanneer het niet lekker loopt op het gebied van relatie, opvoeding, gezondheid, financiën of thuissituatie, zal dat voor de meeste mensen onder ons ook invloed hebben op het functioneren op het werk. Hoe gelukkig ben je persoonlijk in al deze gebieden? Hoeveel ruimte en tijd heb je voor jezelf, jouw hobby, jouw partner, kinderen en familie? Wat gun jij jezelf en wat doe je waar je echt heel happy van word? Heb je zelf de regie in handen of word je geleefd? Heb je zorgen en kun je daar goed over praten? Jezelf belangrijk maken! Jouw persoonlijke balans en hoe jij jezelf managet is van cruciaal belang.
Wanneer u wilt sparren over uw balans, de huidige situatie en uw toekomst, bel dan naar 0162 466322 of 06 48313831.