Inleiding cursus ‘Alleenzaamheid’
In 2021 startten wij met een cursus ‘Alleenzaamheid’ aan een kwetsbare groep in onze samenleving. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 67 tot 91 jaar. Een generatie mensen die, als het gaat om het verwerken en mogen uiten van emoties, gemiddeld genomen minder ruimte heeft gekend dan de jongere mensen.
Het werd een intense sessie met emoties, begrip, goed luisteren naar elkaar, het steunen van elkaar, eenzaamheid, rouw en af en toe ook een lach. Bijzonder en zingevend om toch iets voor deze generatie mensen te mogen doen. De cursisten zijn gemotiveerd. Ze hadden last van eenzaamheid, willen iets leren en vinden het daarnaast leuk en fijn om anderen te ontmoeten.
Voor sommige deelnemers was deze ontmoeting het lichtpuntje van de dag. Het voelt goed om zo een bijdrage te mogen leveren. Omdat eenzaamheid van alle leeftijden is, bieden we deze cursus voor iedereen en alle leeftijden aan!
Wat is dat eigenlijk, eenzaamheid? Heeft dat altijd met alleen zijn te maken of kun jij jezelf ook eenzaam voelen terwijl je onder de mensen bent?
De verminderde sociale contacten door thuiswerken, het niet naar school mogen, communiceren via sociale media, de angst voor besmettingen en daarnaast de algehele tendens van individualisatie draagt in negatieve zin bij aan eenzaamheidgevoelens.
Doelstellingen training
Dat deelnemers:
Routekaart Alleenzaamheid
Tijdens de training ‘Alleenzaamheid – in verbinding met jezelf en anderen’ kunnen mooie dingen ontstaan. Het zal vragen om openheid, respectvol omgaan met gevoelens van anderen en de daaruit voortkomende psychologische veiligheid. Wat heb jij nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen? Kun jij jouw gevoelens voelen en verwoorden en durf je ze ook te delen met anderen. Zorgt dat voor herkenning, erkenning en verbinding?
De cirkel van invloed komt ook aan bod. Waar ben je over het algemeen mee bezig: zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen of er binnen. Handig om je daarvan bewust te worden.
Welke onderwerpen kunnen aan bod komen tijdens deze training:
Werkwijze training
Voorafgaand aan de training sturen wij intakeformulieren naar iedere deelnemer om een idee en beeld te krijgen van de deelnemers en de leervragen. Vervolgens delen we de groepen in en plannen we data voor de trainingen. We gaan uit van zes bijeenkomsten van drieënhalf uur. Indien gewenst kunnen we de training verlengen. Uiteraard is de groep of zijn groepsleden vrij om na de training op eigen initiatief verder te gaan.